Πολλοί από μας, ίσως “έτυχε” να αγοράσουμε μολύβια Ακουαρέλας αντί για ξυλομπογιές. Δεν είναι δύσκολο να μπερδευτούμε γιατί μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και το μόνο που τα ξεχωρίζει, εκτός από το τη σήμανση “Aquarelle” ή “Watercolors” στη συσκευασία, είναι η τιμή τους. Τα μολύβια ακουαρέλας είναι, ανάλογα με την ποιότητα, λίγο έως πολύ πιο ακριβά από τις ξυλομπογιές.
Τι είναι οι Ακουαρέλες; Είναι οι γνωστές σε όλους, νερομπογιές. [Ακουαρέλες (=Αquarelle) στα Γαλλικά, Ιταλικά οι νερομπογιές]
Οι ακουαρέλες έχουν σαν βάση χρωστικές ουσίες επεξεργασμένες με αραβικό κόμι. Είναι υδατοδιαλυτές και χρησιμοποιούνται, συνήθως, πάνω σε ειδικό χαρτί.
Τα μολύβια ακουαρέλας είναι χρώμα ακουαρέλας σε μορφή μολυβιού. Αυτή η μορφή μας δίνει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε σαν μολύβι, για να σχεδιάσουμε, σαν ξυλομπογιά για να χρωματίσουμε και τελικά να αραιώσουμε με νερό σαν ακουαρέλα. Υπάρχουν μαλακά, που αφήνουν περισσότερο χρώμα, και σκληρά. Η αραίωση με νερό γίνεται πάνω στο χαρτί αφού πρώτα σχεδιάσουμε και χρωματίσουμε το έργο μας. Η εργασία είναι σχετικά γρήγορη:
- στην αρχή σχεδιάζουμε και χρωματίζουμε όπως με ένα μολύβι (ή ξυλομπογιές) χρησιμοποιώντας τα πιο ανοιχτά χρώματα
- με πινέλο και νερό αραιώνουμε και απλώνουμε τα χρώματα
- σχεδιάζουμε και χρωματίζουμε τα πιο σκούρα, φροντίζοντας να μη χάσουν τη διαφάνειά τους.
Ακριβώς δηλ όπως κάνουμε με τις ακουαρέλες.
Το αποτέλεσμα όμως, διαφέρει από ότι αν δουλεύαμε με “καθαρές” ακουαρέλες. Στο έργο μας διακρίνονται αρκετές από τις γραμμές που σχεδιάσαμε και γενικά δείχνει κάτι ανάμεσα από έργο με ξυλομπογιά και ακουαρέλα. Είναι ένα ιδιαίτερο υλικό και χρησιμοποιείται από αρκετούς καλλιτέχνες που τους αρέσει το γρήγορο σχέδιο με όψη ακουαρέλας.
Ας δούμε σε κάποια βίντεο τον τρόπο εργασίας
William Turner
(λέξεις: Ακουαρέλλες, Aquarelle, Watercolors)
Υπάρχουν ειδικά χαρτιά για την ζωγραφική με ακουαρέλα.
Τα έργα ακουαρέλας πρέπει πάντα να προστατεύονται από μια κορνίζα και να τοποθετούνται μακριά από έντονο ηλιακό φως. Οι πιο διάσημοι εκπρόσωποι της ζωγραφικής με ακουαρέλα είναι ο Albrecht Duerer(1471-1528) και ο William Turner(1775-1851). Οι ακουαρέλες στη ζωγραφική χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα στην Αγγλία του 18ο αιώνα.