Γιάννης Μόραλης, μικρό χρονολόγιο

Γιάννης ΜόραληςΟ Γιάννης Μόραλης, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Με το έργο του  διαρθρώνει έναν ιδιαίτερα πολυποίκιλο εικαστικό λόγο μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την σκηνογραφία, τη μικρογλυπτική, την κεραμική, αλλά και συνθέσεις που εμπλουτίζουν την αρχιτεκτονική.

Αν και ο ίδιος έλεγε  «Η ζωγραφική δεν θέλει εξηγήσεις» δεν σταματούσε ποτέ να απαντά σε κάθε ερώτηση για τα έργα του.

δείτε το βίντεο
(00.02.57″min)

1916 Στις 23 Απριλίου γεννιέται στην Άρτα ο Γιάννης, δεύτερο παιδί από τα τέσσερα του Κωνσταντίνου Μόραλη, φιλολόγου και της Βασιλικής, το γένος Αναστασίου Μιχάλη.

1922 Η οικογένεια του Γιάννη Μόραλη εγκαθίσταται στην Πρέβεζα.

1927  Η οικογένειά του εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα. Ο Μόραλης έχει ήδη πάρει την απόφαση να γίνει ζωγράφος και παρακολουθεί τις Κυριακάτικες παραδόσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

1931 Σε ηλικία δεκαπέντε μόλις χρόνων επιτυγχάνει στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Εγγράφεται στο προπαρασκευαστικό με καθηγητή το Δημήτριο Γερανιώτη, στη συνέχεια στο εργαστήρι του Κωνσταντίνου Παρθένη και τελικά επιλέγει να παραμείνει στο εργαστήρι του Ουμβέρτου Αργυρού.

1933 Αρχίζει να λειτουργεί το εργαστήρι χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού και ο Γιάννης Μόραλης επιλέγει τα απογεύματα να φοιτήσει και εκεί.

1936 Αποφοιτά από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Στη διάρκεια των Σπουδών του διακρίνεται για την επιμέλεια και την επίδοσή του και τιμάται με βραβεία και επαίνους. Κερδίζει υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών, για σπουδές ψηφοθετικής στο εξωτερικό.

1937 Στις 16 Ιουνίου αναχωρεί για τη Ρώμη με το ζωγράφο και συμμαθητή του Νίκο Νικολάου, ύστερα από φιλική συμφωνία να φύγουν και οι δυο μαζί στο εξωτερικό για σπουδές, όποιος κι αν κέρδιζε την υποτροφία. Αργότερα  αλλάζει την υποτροφία του και στις 17 Νοεμβρίου μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου εγγράφεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής.

1939-1941 Εκρήγνυται ο Β? Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Μόραλης εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Παρίσι και επιστρέφει στην Ελλάδα. Κατατάσσεται στο στρατό και υπηρετεί τη θητεία του.

1951- Δημιουργώντας τα σκηνικά και τα κουστούμια  για διάφορες παραστάσεις αρχίζει μια γόνιμη συνεργασία με το θέατρο που θα διαρκέσει περίπου δεκαπέντε χρόνια. («Έξι λαϊκές ζωγραφιές» σε χορογραφία Ραλλούς Μάνου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με το Εθνικό Θέατρο κ.ά.)

1957 Εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Προπαρασκευαστικής Τάξης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

1960-  Τη δεκαετία του 1960 φιλοτεχνεί συνθέσεις ενταγμένες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, για τη διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων της Β.Δ. και Ν.Α. πλευράς του ξενοδοχείου Χίλτον, για τα ξενοδοχεία του ΕΟΤ στη Φλώρινα, το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. στου Φιλοπάππου, το εστιατόριο Ωκεανίς στη Βουλιαγμένη, τα περίπτερα του ΟΛΠ στην ακτή Καραϊσκάκη στον Πειραιά, και το Μον Παρνές στην Πάρνηθα κά.

Έχει εικονογραφήσει τη συλλογή «Ποιήματα» του Γεωργίου Σεφέρη. προμετωπίδες για έργα του Ελύτη, εξώφυλλα δίσκων του Μάνου Χατζηδάκη κ.ά.

Το 1985 φιλοτεχνεί την κεραμική σύνθεση για το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών.

Στο μετρό της Αθήνας, στο σταθμό της Πανεπιστημίου, βρίσκονται σε περίοπτη θέση δύο συνθέσεις του, μία σε κεραμικό πλακάκι και η άλλη σε μέταλλο.

2009  στις 20 Δεκεμβρίου και σε ηλικία 93 ετών “έφυγε πλήρης ημερών”, όπως έλεγε και ο ίδιος χαριτολογώντας.

Πηγές:
?Γιάννης Μόραλης?, έκδοση του Ομίλου Εταιριών Εμπορικής Τράπεζας, σε επιμέλεια του Βασίλη Φωτόπουλου.
Γιάννης Μόραλης – βικιπαίδεια

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *