Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και μόνο ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας, το ορατό φως, γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Χάρη σ΄αυτό μπορούμε και βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, έχουμε δηλ την αίσθηση της όρασης.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία περιλαμβάνει πολλά τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά από το μάτι μας. Για παράδειγμα οι ακτίνες Χ των ακτινογραφιών, οι ακτίνες γ, οι υπεριώδεις ακτίνες (UV), τα κύματα FM και AM που εκπέμπουν οι σταθμοί στο ραδιόφωνο, τα μικροκύματα των φούρνων μικροκυμάτων, η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) κά. Όπως παρατηρούμε στις παρακάτω εικόνες, από όλο το φάσμα της ακτινοβολίας, το ανθρώπινο μάτι “βλέπει” την περιοχή από το ιώδες (violet) χρώμα μέχρι και το ερυθρό (κόκκινο, Red) χρώμα. Οτιδήποτε πριν το ιώδες ή αντίστοιχα μετά το ερυθρό δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι μας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η περιοχή της ακτινοβολίας του φωτός που “βλέπει” το ανθρώπινο μάτι είναι πάρα πολύ μικρή. Αυτή τη μικρή περιοχή το μάτι μας την αντιλαμβάνεται σαν λευκό φως και όπως γνωρίζουμε, μπορούμε να την αναλύσουμε με ένα πρίσμα, σε χρώματα.
[Η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι το μήκος κύματος μετρημένο σε νανόμετρα (1 nm = 1 νανόμετρο = 0.000000001 μέτρα).]
Τα βασικά χρώματα του φωτός
Όταν το λευκό φως του Ήλιου πέσει επάνω σε ένα γυαλί με ακανόνιστο σχήμα, σε μια σαπουνόφουσκα, ακόμη και σε ένα διάφανο πλαστικό στυλό, παρατηρούμε ότι εμφανίζονται διάφορα χρώματα. Την ανάλυση του λευκού φωτός παρατήρησε πρώτος ο Νεύτωνας (Newton). Στη φύση την ανάλυση του λευκού φωτός την παρατηρούμε, όταν μετά από βροχή επικρατεί ηλιοφάνεια. Το φως τότε, αναλύεται στα αιωρούμενα σταγονίδια του νερού και δημιουργεί το ουράνιο τόξο.
Το λευκό φως είναι, λοιπόν, σύνθεση πολλών ακτινοβολιών με διαφορετικά χρώματα.
Από όλα αυτά τα χρώματα το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε είναι τα βασικά χρώματα του φωτός, γιατί δεν μπορούν να προκύψουν από την ανάμειξη άλλων χρωμάτων, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα. Έτσι, αν αναμείξουμε, σε ακριβώς ίσες ποσότητες, κόκκινο φως, πράσινο φως και μπλε φως πάνω σε μια σκοτεινή επιφάνεια, τότε προκύπτει λευκό φως.
Πηγές – περισσότερα
Εργαστήριο Θετικών Επιστημών Παν/μιο Κρήτης
Φυσικά ΣΤ Δημοτικού
φως, βικιπαίδεια
χρώμα, βικιπαίδεια