Χρωματικά μοντέλα

Για την αναπαραγωγή των χρωμάτων βασιζόμαστε σε χρωματικά μοντέλα και κάθε ένα από αυτά τα μοντέλα χρησιμοποιεί διαφορετικά βασικά χρώματα για να αποδώσει τα υπόλοιπα χρώματα. Τα χρωματικά μοντέλα διαφέρουν ανάλογα με το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε (φως, ζωγραφική, εκτύπωση κλπ).

Έτσι:
Όταν ζωγραφίζουμε με χρώμα στο χαρτί μας χρησιμοποιούμε το RYB (Red, Yellow, Blue) χρωματικό μοντέλο με βασικά χρώματα το κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Αυτό το χρωματικό μοντέλο χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι μπογιές διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία που τις παρασκευάζει. Με άλλα λόγια όλες οι κόκκινες μπογιές δεν είναι ίδιες και δεν παρουσιάζουν τις ίδιες ιδιότητες όταν αναμειχθούν με άλλες μπογιές.

Η τηλεόραση, η οθόνη του κινητού τηλεφώνου και η οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιεί το RGB (Red, Green, Blue) μοντέλο με βασικά χρώματα το κόκκινο, πράσινο και μπλε. Το κίτρινο προκύπτει από Μπλε+Πράσινο το Μαντζέντα από Μπλε+Κόκκινο κλπ. Αυτά τα τρία χρώματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα τρία ανακλαστικά χρώματα κόκκινο, μπλε, και κίτρινο, τα οποία αναφέρονται στον χώρο των τεχνών ως βασικά χρώματα.

Για να τυπώσουμε το θέμα που έχουμε στην οθόνη μας, ο εκτυπωτής χρησιμοποιεί το CMYK χρωματικό μοντέλο. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο), και Black (μαύρο Κ= key) τα οποία είναι και τα βασικά χρώματα μέσω των οποίων δημιουργούνται τα υπόλοιπα χρώματα και αποχρώσεις. Σαν μοντέλο, στη βάση του, μοιάζει με αυτό της ζωγραφικής (RYB) και για να αποδώσει σωστά τα χρώματα βασίζεται στο λευκό χρώμα του χαρτιού που θα τυπωθεί το έργο.

*Η αντίληψη των χρωμάτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχει το φως, τα μάτια μας και ο εγκέφαλός μας. Η ποιότητα και η ποσότητα του φωτός, ο αριθμός και η ευαισθησία των κυττάρων του ματιού μας είναι σημαντικοί παράγοντες στην αντίληψη των χρωμάτων. Τελικά όμως, ο εγκέφαλος μας είναι αυτός που μεταφράζει τα σήματα από το οπτικό νεύρο και πολλές φορές, η αντίληψη των χρωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό επιπλέον από την περιοχή που ζούμε αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο ζούμε.

πείραμα ονομασίας χρωμάτων
Πηγές – περισσότερα
Εργαστήριο Θετικών Επιστημών Παν/μιο Κρήτης
Φυσικά ΣΤ Δημοτικού
Εικαστικά Α Γυμνασίου
ανακατέψτε χρώματα – εφαρμογή για RGB χρωματικό μοντέλο
Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ Light Website
RYB χρωματικό μοντέλο
Βασικά χρώματα, βικιπαίδεια
φως, βικιπαίδεια
χρώμα, βικιπαίδεια
χρωματικά μοντέλα, βικιπαίδεια
color vision wikipedia
αχρωματοψία, δυσχρωματοψία wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: Βασικά και δευτερογενή χρώματα - Εικαστικά θέματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *