street art, 7 απόψεις

Απόψεις σε θέματα γκραφιτι, όπως παρουσιάζονται στον τύπο.
Η street art και το γκραφιτι είναι Τέχνη ή βανδαλισμός; Κάθε περίπτωση δείχνει να είναι μοναδική και ξεχωριστή και ψάχνοντας, θα συναντήσουμε άπειρες απόψεις αλλά διαφορετικές μεταξύ τους. Τόσο διαφορετικές που μπορεί να υποθέσουμε ότι η μία αντιτίθεται στη άλλη.
1. Προβληματίζει η ανεξέλεγκτη χρήση των γκράφιτι.

Έκκληση προς τους φορείς και τους πολίτες, να συνεργαστούν με την Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου των γκράφιτι και των κάθε λογής συνθημάτων, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πόλη μας, απηύθυνε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι, Μαν. Κεμεσίδης, Δημ. Λειψάκης, Μαν. Λιονάκης, Νικ. Ξυνίδης και Χρυσ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Χανίων, Μιλτ. Μαρκάτος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Αρχαιολογίας, του Λιμεναρχείου, της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, του Συλλόγων Καταστηματαρχών Νέας Χώρας, των κατοίκων Παλιάς Πόλης, ο σκηνοθέτης Μ. Μανουσάκης, ο ζωγράφος Μιχ. Μανουσάκης, ο καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχ. Αεράκης κ.α.
Το ζήτημα με τα γκράφιτι
Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων, ?τα γκράφιτι και τα πάσης φύσεως συνθήματα που «ξετρυπώνουν» σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο, σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια στην πόλη μας, «βεβηλώνουν» την πολιτιστική κληρονομιά μας και αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία αυτής?.
«Η κατάσταση αυτή, έχει γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας, όπως φανερώνουν και τα ποιοτικά ευρήματα από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι επισκέπτες κρουαζιέρας και οφείλει να μας προβληματίσει», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «είναι καιρός, οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς, να πάρουν το θέμα στα χέρια τους».
Την ανάγκη αφύπνισης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της κοινωνίας μας για την πρόληψη του φαινομένου επεσήμαναν από την πλευρά τους οι παραβρισκόμενοι στην σύσκεψη.
«Το γκράφιτι είναι μία άσχημη και ιδιαίτερα ενοχλητική πράξη βανδαλισμού, που βιάζει τις αρετές και την ιστορική αξία όχι μόνο των μνημείων και κτιρίων της πόλης, αλλά και την υπερηφάνεια των Χανιωτών, που έχουν για τον πολιτισμό μας», τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, «τα γκράφιτι, δεν αποτελούν μορφή τέχνης, αλλά πρόκληση φθοράς σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία» και ότι η «λύση δεν θα έρθει μόνο μέσα από κατασταλτικούς μηχανισμούς. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων των πολιτών, των μαθητών, των αθλητικών συνδέσμων, των πολιτικών κομμάτων, όλων των φορέων. Όταν θα πέφτει στην αντίληψη κάποιου πολίτη μία τέτοια ενέργεια, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα, ώστε να προλαμβάνεται».
Έμφαση δόθηκε στο θέμα της ενημέρωσης των σχολικών κοινοτήτων. Προτάθηκε μάλιστα όπως, ομάδα εικαστικών να επισκεφθεί τα σχολεία και να συζητήσει με τους μαθητές σχετικά με τα γκράφιτι αλλά και τις καταστροφές που προκαλούνται στα μνημεία, οι οποίες πολύ δύσκολα και με μεγάλο οικονομικό κόστος, αποκαθίστανται.
Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος Χανίων δια μέσου του Δημάρχου Μ. Σκουλάκη, διατύπωσε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την πρόληψη του φαινομένου, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
– Η έκδοση φυλλαδίου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κυρίως του σχολικού πληθυσμού
– Η διοργάνωση Φεστιβάλ Γκράφιτι
– Η δημιουργία Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Κοινόχρηστων Χώρων
– Η εξεύρεση από τη Δημοτική Αρχή, μόνιμου χώρου για γκράφιτι
2.
Φεστιβάλ γκράφιτι στο λιμανάκι της Παντάνασσας
Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στο 1ο Φεστιβάλ Γκράφιτι, απευθύνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου, αυτό το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011.


Με κεντρικό σύνθημα «Ελάτε να δώσουμε χρώμα στο Μαλεβίζι», το Δημοτικό Ταμείο έχει στόχο να συγκεντρώσει ομάδες καλλιτεχνών δρόμου και να δημιουργήσουν γκράφιτι με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον. Ως χώρος της καλλιτεχνικής αυτής έκφρασης, έχει οριστεί ο προσήνεμος μόλος του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμανάκι της Παντάνασας, ο οποίος και αναμένεται να «μεταμορφωθεί», δίνοντας χρώμα σε ολόκληρη την περιοχή.
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου.
3.
Flashnews.gr – Βανδάλισαν τον τάφο του Ούλοφ Πάλμε.

Αγνωστοι έβαψαν με σπρέι τον τάφο του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε, σύμφωνα με καταγγελία που έγινε σήμερα στην αστυνομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των εφημερίδων Aftonbladet και Expresssen, εκκλησιαστικοί υπάλληλοι εντόπισαν ένα γκράφιτι στον μεγάλο βράχο που καλύπτει τον τάφο του Πάλμε στην εκκλησία Άντολφ Φρέντρικ στο κέντρο της Στοκχόλμης. Τρομερό χαρακτήρισε τον βανδαλισμό του τάφου, ένας από τους γιους του Πάλμε, ο Μάρτεν Πάλμε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Expressen.
Ο τάφος βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας πυροβολήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986, ενώ επέστρεφε με τα πόδια στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του από ένα κινηματογράφο.

 Βάνδαλοι φτιάχνουν γκράφιτι πάνω σε μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων
όπως είπε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.Μιχάλης Ανδριανάκης «λυπάμαι που κάποιοι ανεγκέφαλοι , κάποιοι προφανώς χωρίς παιδεία και χωρίς να έχουν συγκεκριμένο λόγο, καταστρέφουν με αυτό τον τρόπο τα μνημεία, τα αλλοιώνουν και προκαλούν για κάτι που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει».
Όπως τονίζει ο κ.Ανδριανάκης η ζωγραφική πάνω στα μνημεία και ειδικά στην παλιά πόλη αποτελεί εκτός από ασέβεια και δυσφήμηση.
«Δεν νομίζω ότι θα τα δει κάποιος και θα πει τι ωραία που γράφουν πάνω στον τρούλο του τζαμιού στο κέντρο του λιμανιού ή πάνω στα Νεώρια» επισημαίνει ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ αφήνοντας και αιχμές για το αν υπάρχει κάποια φύλαξη στο λιμάνι καθώς όπως είπε «έχω την γνώμη ότι πρέπει να υπάρχει μια φύλαξη έστω στοιχειώδης γιατί αυτά υποθέτω ότι θέλουν αρκετή ώρα για να γίνουν»
Να σημειωθεί πως για να καθαριστούν τα μνημεία από τα γκράφιτι εκτός της δυσκολίας που υπάρχει , απαιτείται και η χρήση χημικών ουσιών που βλάπτουν τα μνημεία.
  5.
 Γκράφιτι με θέμα το βυθό από την “Ομάδα”.

Γκράφιτι με θέμα το βυθό από την “Ομάδα”
Με χρώμα και νότες θα γεμίσει η γέφυρα της πεταλλοειδούς λεωφόρου στην οδό Σμπώκου στις 26 Ιουνίου.Ο Σύλλογος στην πρόληψη «Η Ομάδα» σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ΚΕΣΑΝ) διοργανώνουν γκράφιτι στην γέφυρα.Στην τοιχογραφία, με θέμα τον βυθό, καλούνται να συμμετέχουν όσοι έχουν το μεράκι του γκράφιτι και να αφήσουν το δικό τους θαλασσινό?αποτύπωμα…………………………………………..
…………………………………

6.
Γκράφιτι – η τέχνη του δρόμου σε Γυμνάσια του Ρεθύμνου.

Το γκράφιτι είναι μια έννοια που για πολλούς έχει την εκδοχή του βανδαλισμού και της κακοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για τους νέους όμως αποτελεί ένα μέσο εκτόνωσης και αντίδρασης που τελικά εξελίσσεται σε τέχνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα στα “Ρεθεμνιώτικα Νέα” που παρουσιάζεται ακολούθως.Αν και αρχικά ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική η καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αμαλία Περάκη, όταν οι μαθητές της ζήτησαν να ζωγραφίσουν τον τοίχο του σχολείου τους, σύντομα άλλαξε γνώμη βλέποντας τα παιδιά να αποτυπώνουν σε χαρτί τις ιδέες τους και μέσω της ψηφοφορίας επέλεξαν το καλύτερο σχέδιο και έτσι το σχολείο τους άλλαξε όψη έχοντας την υπογραφή των μαθητών τους.Φέτος, το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διοργανώνοντας μια έκθεση με τίτλο «Graffiti» με τη συμμετοχή του πρώτου, του τρίτου, του τετάρτου γυμνασίου, του γυμνασίου Ατσιποπούλου, της Επισκοπής, του Μουσικού Σχολείου, καθώς και του πρώτου, δεύτερου, τρίτου λυκείου, του Πειραματικού Λυκείου και του πρώτου ΕΠΑΛ-ΕΕΕΚ. Η συγκεκριμένη έκθεση Graffity είναι μέρος του προγράμματος που υλοποιεί το Πειραματικό Σχολείο στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας καλλιτεχνικών Αμαλίας Περάκη.Στόχος των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το γκράφιτι αλλά και η προστασία των μνημείων και των διατηρητέων κτιρίων της πόλης. Είναι τέχνη και οι καλλιτέχνες που την υπηρετούν σέβονται τους χώρους, σέβονται τα έργα τέχνης. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Σπίτι του Πολιτισμού μέχρι την Τρίτη, ενώ καθοριστική είναι η συνεισφορά των καλλιτεχνών του Γιώργου Χρόνη και του Ανδρέα Αποκορονιωτάκη, οι οποίοι βοήθησαν τους μαθητές, ενημερώνοντας τους για την τέχνη του γκράφιτι.«Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι από τα παιδιά που θέλησαν να κάνουν ένα γκράφιτι για να βάψουν το τοίχο του σχολείου. Εμείς δεν γνωρίζαμε την τέχνη και ζητήσαμε από τους μαθητές να φτιάξουνε σχέδια και οι ίδιοι αποφάσισαν με την διαδικασία της ψηφοφορίας και επέλεξαν το τελικό σχέδιο. Τα παιδιά θέλησαν και φέτος να κάνουν κάτι αντίστοιχο με την περυσινή χρονιά. Είχαν ήδη κάνει τις πρώτες τους απόπειρες και ήθελαν να φιλοτεχνήσουν τον τοίχο. Προτείναμε και σε άλλα σχολεία να διαλέξουν ιδέες για γκράφιτι σε χαρτιά ή σε φωτογραφίες από γκράφιτι και να κάνουμε μια παρουσίαση με αυτήν την έκθεση που να αναφέρεται στα γκράφιτι και στην τέχνη αυτή.Γράμματα, υπογραφές, ανθρώπινες φιγούρες, σκίτσα ή και ζώα είναι τα σχέδια που συνήθως επιλέγουν. Είναι μια τέχνη που ξεκινά από τους νέους και είναι ο δικός τους τρόπος έκφρασης, μια ελευθερία. Μια απλή υπογραφή που για κάποιον είναι μουτζούρα για κάποιον άλλο είναι έργο τέχνης. Συνάντησα πολλά έργα τέχνης ψάχνοντας για το γκράφιτι, παρά το γεγονός οτι στην αρχή ήμουν κάθετη. Όλα αυτά τα αρνητικά και θετικά στοιχεία συνυπάρχουν τελικά στο γκράφιτι » ανέφερε η κυρία Αμαλία Περάκη.

7.
Το γκράφιτι αλλάζει τις γκρίζες όψεις των αθηναϊκών κτιρίων 

γκραφίτι αλλάζει την πόλη

«Προσευχηθείτε για εμάς» προτρέπει το γκράφιτι στην Ομόνοια, η πρώτη από τις τρεις εικαστικές παρεμβάσεις, στην πόλη, σε συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με την Σχολή Καλών Τεχνών.Ο μίτος της ζωής θα αποτυπωθεί σε γκράφιτι με πολύχρωμες μπάλες και αίσθηση γλυκιάς αισιοδοξίας, που παραπέμπουν στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, τότε που η Αθήνα είχε γειτονιές, σε τυφλή όψη κτιρίου στην οδό Κασομούλη, στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου.
Σε μία εβδομάδα ξεκινά και το γκράφιτι σε άλλη τυφλή όψη κτιρίου, στην οδό Κριεζώτου στο Σύνταγμα, στις παρυφές του Κολωνακίου. «No signal» είναι ο τίτλος του δεύτερου σχεδίου με γεωμετρικά σχήματα, που παραπέμπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την επικοινωνία από την οποία απουσιάζει η ανθρώπινη επαφή, σε μια περιοχή, όπου η κατοικία είναι ουσιαστικά απούσα.Για τα έργα, που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, με αφορμή την παράδοση σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του πρώτου από τα τρία γκράφιτι, που εξελίσσονται στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).Στην ασθμαίνουσα περιοχή της Ομόνοιας, εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει εκπέσει γεννώντας μόνο πενία, αδιέξοδα και εγκληματικότητα, στον τυφλό τοίχο του δεκαόροφου ξενοδοχείου Vienna επί της Πειραιώς 20, επιλέχθηκε να τοιχογραφηθεί μία εκδοχή του πίνακα του Άλμπρεχτ Ντύρερ «Χέρια που προσεύχονται». Όμως, τα «Χέρια, που προσεύχονται» στην Ομόνοια δεν στρέφονται για προσευχή προς τον Θεό, όπως στο 1506, αλλά προς τα κάτω, εκεί όπου, σήμερα, όλα έχουν εγκαταλειφθεί. Το έργο με τίτλο «Praying for us» αποτελεί την καλλιτεχνική πρόταση του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Παύλου Τσάκωνα και υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση.Το πιλοτικό αυτό Πρόγραμμα Εικαστικών Παρεμβάσεων είναι μόνο μία από τις δράσεις του υπουργείου για τη μεταστροφή του κλίματος στην παλαιά Αθήνα. Για το Γεράνι, μια εξόχως δύσκολη περιοχή με ποσοστό 3% κατοικία, έχουν ανακοινωθεί σειρά κινήτρων για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων. Στόχος δεν είναι ο τεχνητός «εξευγενισμός» του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά η επιστροφή της κατοικίας σε μία περιοχή, όπου μετά το μεσημέρι, η ζωή της αγοράς και των μικρο-επαγγελματιών ανθρώπων νεκρώνει και δίνει τη θέση της στην εγκληματικότητα και την ανθρώπινη εγκατάλειψη.

άρθρα από
http://www.flashnews.gr
http://www.iefimerida.gr
http://www.artmagazine.gr

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *