Οι βραχογραφίες στα σπήλαια της Bhimbetka

Η Μπχιμπέτκα (Bhimbetka) είναι μια βραχώδης περιοχή που βρίσκεται στην κεντρική Ινδία, κοντά στην πόλη Μποπάλ (Bhobal).

Ανήκει, από το 2003, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, (Νο.925) επειδή παρουσιάζει δείγματα της εξέλιξης του ανθρώπου από την Παλαιολιθική εποχή ως το Μεσαίωνα.

Στην περιοχή βρίσκονται 400 περίπου, μικρά και μεγάλα σπήλαια που, στην περίοδο της προϊστορίας, χρησίμευαν σαν καταφύγια στους πρώτους άνθρωπους.
Η περιοχή ανακαλύφθηκε και εξερευνήθηκε το 1957 από τον V.S. Wakankar, έναν από τους διασημότερους αρχαιολόγους της Ινδίας.

Τα σπήλαια της Bhimbetka κατοικήθηκαν στην Παλαιολιθική, στη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή από τροφοσυλέκτες και κυνηγούς. Τα περισσότερα από αυτά είναι γεμάτα με βραχογραφίες* που παρουσιάζουν σκηνές κυνηγιού, χορού, ιππείς αλόγων και ελεφάντων αλλά και καθημερινής ζωής. Σε πολλές από αυτές παρουσιάζονται ζώα όπως βίσονες, τίγρεις, λιοντάρια, αντιλόπες, σκύλοι, σαύρες, αρκούδες και ρινόκεροι.

     
Οι περισσότερες σκηνές είναι ζωγραφισμένες με λευκό ή κόκκινο χρώμα και κάποιες με πράσινο ή κίτρινο. Τα χρώματα προέρχονται από πετρώματα ή φυτά ανακατεμένα με λίπος ζώων.

      

Οι βραχογραφίες των σπηλαίων της Bhimbetka χωρίζονται, σύμφωνα με την εποχή που δημιουργήθηκαν, σε 7 περιόδους:
(1η)- μέχρι το 15.000πχ: παραστάσεις με πράσινο και σκούρο κόκκινο χρώμα που παρουσιάζουν ζώα σε μεγάλο μέγεθος όπως βίσωνες, αρκούδες, τίγρεις και ρινόκερους.
(2η)- στη Μεσολιθική εποχή: σκηνές κυνηγιού, χορού κλπ με μικρότερες φιγούρες που μας περιγράφουν τη ζωή εκείνης της εποχής.
(3η)- στη Χαλκολιθική εποχή* : εικόνες που μαρτυρούν την επαφή των κατοίκων των σπηλαίων με άλλες ομάδες που ασχολούνται με τη γεωργία και την ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ τους.
(4η,5η)- στην Πρώιμη ιστορική περίοδο φιγούρες που παρουσιάζουν θεότητες από τη Βουδιστική μυθολογία με σχηματοποιημένο και  διακοσμητικό στυλ.
(6η,7η)- στη Μεσαιωνική με χρώματα ανακατεμένα με λίπος ζώων και παραστάσεις με γραμμικές, γεωμετρικές, σχηματοποιημένες φιγούρες.

Ας δούμε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με φωτογραφίες από τα σπήλαια

Πηγές: Unesco
wikipedia,
new world encyclopedia

*βραχογραφία: ζωγραφιά σε βράχο, συνήθως μονόχρωμη. Πολλές βραχογραφίες τυχαίνει να είναι (και) χαραγμένες στην επιφάνεια του βράχου με κάποιο αιχμηρό εργαλείο (πέτρα, κόκαλο, μέταλλο κλπ)

Αυτό είναι το έμβλημα που χαρακτηρίζει τις περιοχές που ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Χρησιμοποιείται από το 1978 και είναι σχέδιο του Βέλγου καλλιτέχνη Michel Olyff. Το τετράγωνο στο κέντρο συμβολίζει τα επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης και ικανότητας και ο κύκλος τα δώρα της φύσης. Έχει κυκλικό σχήμα, όπως η γη,  σύμβολο της παγκόσμιας προστασίας της κληρονομιάς του ανθρώπινου γένους.

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *