Σε ανάμνηση της φάτνης στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός, οι χριστιανοί συνηθίζουν να κατασκευάζουν κατά τη περίοδο των “εορτών των Χριστουγέννων” ομοίωμα της φάτνης της Γεννήσεως με τα κύρια πρόσωπα των σχετικών Ευαγγελικών περικοπών δηλαδή της Παναγίας, του Χριστού, του Ιωσήφ, των τριών Μάγων, των τριών βοσκών, αγγέλων καθώς και κάποιων ζώων.
Λένε, ότι αυτή η συνήθεια ξεκίνησε κάπως έτσι: Το 1224 μ.Χ. ο Ιταλός Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης έστησε μία φάτνη στο ιταλικό χωριό Greccio. Για την κατασκευή της χρησιμοποίησε ξύλα καιάχυρα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι τα ζώα ήταν πραγματικά. Αργότερα, το 1562 μ.Χ. και κυρίως στην Πράγα, γνωρίζοντας τη δύναμη που έχει οσυμβολισμός της φάτνης στον θρησκευόμενο λαό, οι Ιησουίτες κατασκευάζουν φάτνες μέσα στις εκκλησίες, ενώ οι εν λόγω φάτνες θεωρούνται από τις παλαιότερες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Με την πάροδο των χρόνων, οι φάτνες μπαίνουν στα σπίτια μας. Στην αρχή ήταν μικρές κατασκευές από γυαλί, πορσελάνη, κερί, ψίχα ψωμιού ή ξύλο. Η φάτνη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, προέρχεται από την Ιταλία μεταξύ του 15ου και του 16ου αι. Αποτελείται από έγχρωμες φιγούρες, που πολλές φορές φτάνουν ακόμα και το φυσικό μέγεθος του ανθρώπου.
Η φάτνη στη Νάπολη της Ιταλίας (il Presepe Napolitano)
Η Νάπολη φημίζεται για τις φάτνες αυτές που έχουν διάφορα μεγέθη και μια μεγάλη ποικιλία σε φιγούρες. Παρουσιάζουν ολόκληρες περιοχές – γειτονιές με πλήθος από φιγούρες ανθρώπων και όχι μόνο. Η σκηνή απομακρύνεται από το Θείο βρέφος και γίνεται πιο λαϊκή, προβάλλοντας βοσκούς και κατοίκους στις καθημερινές τους ασχολίες. Τα πρόσωπα είναι από ζωγραφισμένο πηλό, έχουν γυάλινα μάτια, ο σκελετός είναι από στουπί ενισχυμένο με σύρμα, ενώ τα ρούχα είναι φτιαγμένα από πλούσια υφάσματα. Η Ναπολιτάνικη φάτνη, δείγμα άριστης γνώσης της τέχνης της γλυπτικής και της σκηνογραφίας, παρουσιάζεται σε μουσεία της περιοχής όπως το museo di San Martino και Reggia di Caserta. Αυτές τις μέρες εκτίθενται φάτνες Ναπολιτάνικες στο Metropolitan museum of art της Νέας Υόρκης.
Οι Ναπολετάνοι, διατηρώντας μια παράδοση 500 και παραπάνω, ίσως, χρόνων συνεχίζουν να κατασκευάζουν φάτνες στα πρότυπα του 1700 διατηρώντας αναλλοίωτη την τέχνη της arte presepiale Napoletana. Δείγματα της ικανότητας των νέων καλλιτεχνών βρίσκεις στη Via San Gregorio Armeno, στο δρόμο με τους χειροτέχνες, στη Νάπολη.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε αναζητώντας τους όρους presepe, ή presepe Napoletano ή www.presepenapoletano.it, www.sullacrestadellonda.it και εδώ