Γλυπτική με βιβλία;

Τα παραδοσιακά χάρτινα βιβλία έχουν αρχίσει να παραμερίζονται και τη θέση τους να παίρνουν τα ψηφιακά ebooks.
Είναι, λένε, πιο εύχρηστα, ελαφριά, δεν γεμίζουν το χώρο και τα ράφια, δεν κρατάνε σκόνη όπως τα βιβλία, και πολλά άλλα.
Ενώ ένα βιβλίο από χαρτί… …. …. Τι να το κάνεις τώρα ένα βιβλίο από χαρτί; … ;
Ίσως τίποτε … … …
ίσως … … ίσως ένα κόσμημα ή ένα ανάγλυφο ή ένα γλυπτό!!!!
Απίθανο;
Κι όμως είναι αρκετοί αυτοί που χρησιμοποιούν παλιά βιβλία για να δημιουργήσουν έργα μοναδικά.
Κόβουν, διπλώνουν, τσαλακώνουν βιβλία και τα χρησιμοποιούν σαν εικαστικό μέσο επικοινωνίας. Κόβοντας σελίδα σελίδα συγκεκριμένα τμήματα από το βιβλίο, αφαιρώντας κάποιες από τις εικόνες και κρατώντας κάποιες άλλες δημιουργούνται ανάγλυφα (εσώγλυφα) έργα τέχνης. Πολλές από τις εικόνες του βιβλίου μένουν στη θέση που έχουν όταν το διαβάζουμε και στερεώνονται με κόλλα. Κάθε βιβλίο, ανάλογα με το περιεχόμενό του δίνει μοναδικό και διαφορετικό έργο. Έτσι, μια εγκυκλοπαίδεια μπορεί να μεταμορφωθεί σε παράθυρο για ένα νέο διαφορετικό κόσμο.

“Η τέχνη μου εστιάζει στην ιδέα του “εσωτερικού τοπίου”. Χρησιμοποιώντας παλιά, άχρηστα υλικά δημιουργώ αντικείμενα που καλούν το θεατή να εμπλέξει τον εσωτερικό του κόσμο μ αυτά και να δώσει νόημα στο έργο τέχνης” λέει ο Alexander Korzer-Robinson

     

 

Ο Brian Dettmer εκτός από βιβλία χρησιμοποιεί χάρτες, δίσκους βινυλίου και κασέτες. Είναι όμως ιδιαίτερα γνωστός για τα γλυπτά του από παλιά βιβλία.

 

     

 

Η Su Blackwell μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θαυμάσεις ένα “καλό βιβλίο”.
Χρησιμοποιεί, συνήθως, παραμύθια για να δημιουργήσει σκηνές που δείχνουν πόσο ευάλωτη είναι η ζωή μας, τα όνειρά μας και οι προσδοκίες μας.
     

 

 

Η άποψη της Yvette Hawkins

 

Jeremy May, ή …  πως κάνουμε λογοτεχνικά κοσμήματα.
Ο Jeremy May κάνει τρύπες στα βιβλία και τα κομμάτια που αφαιρεί τα πλαστικοποιεί και τα κάνει σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα. Το κάθε κομμάτι αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, διαμορφώνεται, πλαστικοποιείται και τοποθετείται ξανά στο κενό του βιβλίου από το οποίο προήλθε.

Φυσικά, εκτός από αυτούς που είδαμε, υπάρχουν τουλάχιστον πενήντα γνωστοί καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι ερασιτέχνες, που ασχολούνται δημιουργικά με τα ίδια υλικά ή την ίδια τεχνική.

Μήπως είναι ώρα να ρίξουμε ένα δημιουργικό βλέμμα στον παλιό τηλεφωνικό μας κατάλογο;


Η τεχνική βασίζεται στα Kirigami, μια παραλλαγή των Origami. Στα Origami διπλώνουμε το χαρτί ενώ στα kirigami διπλώνουμε και κόβουμε.

συνήθεις όροι: Altered Book /cut out paper / cut out book / pop up book / Kirigami

Πηγές:
Yvette Hawkins
Su Blackwell
Brian Dettmer
wikipedia
Alexander Korzer-Robinson
Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *